Nieuws

Hieronder tref je een overzicht aan van de laatste nieuwsberichten over MS Budget

Bankaandelen zwaar de klos

« Terug  |  publicatie datum : 1220111109

AMSTERDAM -  Beleggers op het Damrak deden maandag over de gehele linie aandelen van de hand. De toegenomen onrust over de Griekse schuldenproblematiek liet vooral diepe sporen na op de financials ING en SNS Reaal. Ook de staalsector zat in de hoek waar de klappen vielen. Bij de kleinere fondsen kon Saab wel op kopersinteresse rekenen.

De AEX moest het hoofd diep buigen en stond rond elf uur 2,8% lager op 268,31 dicht tegen de laagste stand voor dit jaar op 265,8 punten, die in augustus werd bereikt. Afgelopen vrijdag moest de hoofdgraadmeter ook al fors terrein prijsgeven. De Midkap-index viel 2,6% terug naar 453,66 punten.

Elders in Europa was Parijs (min 4%) de zwakste broeder mede doordat enkele Franse banken hard getroffen werden vanwege de vrees voor een afwaardering van de kredietstatus door Moody's. Frankfurt en Brussel verloren 2,5% en 2,6%.

Het sombere sentiment werd gevoed door de toegenomen onzekerheid over de schuldenpositie van Griekenland. De Duitse overheid zou in het geheim al voorbereidingen treffen om de bankensector te ondersteunen bij een mogelijk omvallen van Griekenland. De aankondiging van de Griekse overheid voor nieuwe belastingverhogingen om het begrotingtekort voor dit jaar terug te dringen kon het pessimisme niet verdringen.

De bijeenkomst van de G-7 afgelopen weekeinde in Marseille had weinig om het lijf. De deelnemende landen legden de nadruk op meer samenwerking, maar concrete maatregelen bleven uit.

Wall Street sloot vrijdag al zwaar in mineur. De futures in Amerika wezen voor vanmiddag op een verdere neergang. Ook in Azië was het ook verlies wat de klok sloeg. De Nikkei-index raakte vanochtend 2,3% kwijt.

In de geheel roodgekleurde AEX liep ING opnieuw harde klappen op vanwege de vrees voor een verdere verspreiding van de Griekse malaise. Het aandeel van de bankverzekeraar bungelde geheel onderaan met een koersval van 8,2%. Het afstoten van ING Direct USA lijkt nog geen uitgemaakte zaak. Volgens de Wall Street Journal neemt de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) de voorgenomen overname door Capital One onder de loep. Aegon werd 3,8% teruggezet.

De staalaandelen stonden ook zwaar onder druk. Aperam kreeg een verlies van 6,1% voor de kiezen. ArcelorMittal maakte een duikeling van 4,4% naar €12,43. Door de verslechterende economische omstandigheden heeft JP Morgan het koersdoel van de staalgigant flink verlaagd naar €26.

Air France-KLM zat eveneens in zwaar weer en liet 4,1% liggen. DSM dook 3,4% in de min na een adviesverlaging van Nomura. CorioRandstad enBoskalis moesten koersdalingen van 3,1% tot 3,7% ondergaan.

De defensieve fondsen KPN en Reed Elsevier hielden de schade het meest beperkt met verliezen van 0,8% en 0,9%.

Bij de middelgrote fondsen moest bankverzekeraar SNS Reaal het fors ontgelden met een 7,3% lagere koers. Wavin werd nog harder geraakt en gleed 7,6% weg. Delta Lloyd onderging een aderlating van 5,5%.

AScX-fonds Swedish Automobile onttrok zich aan het zwakke beursklimaat. De koers van het autoconcern schoot 57% omhoog. Volgens Zweedse media heeft de Chinese automaker Youngman voorlopig goedkeuring gekregen om te investeren in het noodlijdende dochterbedrijf Saab.

Bron : De Telegraaf