Nieuws

Hieronder tref je een overzicht aan van de laatste nieuwsberichten over MS Budget

Banken kunnen mensen met een eigen huis dwingen tot extra aflossen

« Terug  |  publicatie datum : 520121110

 

Banken kunnen hogere aflossing afdwingen

 

Banken worden steeds nerveuzer nu meer huizenbezitters in de problemen kunnen komen. Banken roepen klanten op om extra af te lossen. Ze kunnen zelfs extra aflossing afdwingen, blijkt uit onderzoek.

Door de slechte huizenmarkt is nu één op de vijf Nederlandse huizen minder waard dan het bedrag waarvoor de hypotheek is afgesloten. Uit onderzoek blijkt dat banken klanten kunnen verplichten om het gat tussen de hypotheekwaarde van het huis en de echte waarde te dichten.

 

In de meeste hypotheekvoorwaarden is opgenomen dat banken klanten kunnen verplichten het verschil tussen hypotheek en woningwaarde contant bij te storten of extra af te lossen. De banken stellen dat ze dat niet van plan zijn. Volgens Jos Koets, hypotheekexpert en auteur van het boek 'Een huis kopen in crisistijd', is het niet ondenkbaar dat banken dat in de toekomst toch gaan doen. Ook de Vereniging Eigen Huis sluit dat niet uit.

Reactie Vereniging Eigen Huis

Bij Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn nog geen gevallen bekend van mensen die gedwongen worden in te grijpen in hun hypotheek. Volgens een woordvoerder van VEH houden de banken mensen met een risicohypotheek wel scherp in de gaten en klopt het dat banken klanten benaderen en voorstellen om extra af te lossen. Maar zolang de klanten hun maandpremie betalen, is er niet veel aan de hand, aldus VEH.