Nieuws

Hieronder tref je een overzicht aan van de laatste nieuwsberichten over MS Budget

Belegger lachende derde

« Terug  |  publicatie datum : 1820111408

AMSTERDAM -  De strijd tussen indexfondsen en actief beheerde fondsen gaat in Nederland een nieuwe fase in als de banken straks geen vergoeding meer krijgen voor hun distributie. Hierdoor zullen indexfondsen vaker in het schap liggen en gaan de kosten van actieve fondsen omlaag. Goed nieuws dus voor beleggers.

Indexfondsen hebben het in Nederland moeilijk. Ja, ze bieden beleggers lage kosten, maar hebben juist daarom geen geld om een leuke distributiefee te betalen. Actieve fondsen kunnen dat wel, zodat de distributeurs, de banken, juist deze fondsen adviseren en verkopen. Een verbod op kickbacks biedt indexfondsen een nieuwe kans én maakt actieve fondsen goedkoper.

Wanneer het verbod op kickbacks volgt, is vooralsnog onduidelijk. Maar banken en vermogensbeheerders denken al hardop na over de nieuwe situatie die straks gaat ontstaan als ze geen percentage meer verdienen over elke euro die beleggers via hen in beleggingsfondsen steken. Minister De Jager lijkt vastbesloten om die distributievergoedingen aan te pakken. Dat moet een einde maken aan de ondoorzichtige kostenstructuur die door kickbacks ontstaat en aan de mogelijke belangenverstrengeling: adviseert een bankadviseur een fonds omdat de bank er veel aan verdient - een hoge distributiefee - of omdat het de beste keuze is voor de klant?

Perverse prikkel

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemde de distributievergoedingen eerder een 'perverse prikkel'. Banken zouden op die manier honderden miljoenen euro's aan fondsbeleggers hebben verdiend. Uiteindelijk betalen beleggers de kickbacks namelijk indirect via de kosten van de fondsen.

De aanbieders van fondsen zelf zien vooralsnog alleen kansen, zowel de beheerders van actieve fondsen als van passieve fondsen, beter bekend als indexfondsen of trackers. Zo verwachten actieve fondsen dat hun totale kostenratio's (TER) omlaag kunnen. "Deze kosten liggen voor een aandelenfonds doorgaans tussen de 1 en 2%, waarbij de helft opgaat aan de distributiefee. Als je die niet langer hoeft te betalen, dan kunnen deze kosten omlaag", zo stelt Ivar Roeleven, directeur beleggingsfondsen van ING Investment Management.

Roeleven verwacht dat deze kosten ook daadwerkelijk verlaagd zullen worden. "Met ongeveer hetzelfde percentage als nu opgaat aan die distributiefee." Actieve fondsen voelen namelijk ook in Nederland de hete adem van indexfondsen, waarvan de kostenratio's tussen de 0,3 en 0,8% liggen. "Actieve fondsen hebben nu de mogelijkheid hun kosten substantieel te verlagen waardoor ze de kloof met indexfondsen deels kunnen dichten."

Behalve het kostenvoordeel van indexfondsen is er nog een belangrijk verschil tussen actief en passief beleggen, namelijk hoe ze beleggen.

Verschil

Waar actieve fondsen streven om het marktgemiddelde - een index - te verslaan, kopen indexfondsen een mandje aandelen dat een perfectie replicatie is van die index. Indexbeleggers krijgen op die manier altijd het marktgemiddelde rendement minus kosten. Beleggers die op een hoger rendement mikken, zullen liever in een actief fonds stappen. Uit onderzoeken blijkt echter dat slechts 20 tot 30% van de actieve fondsen de index in hun marktsegment weet te verslaan. Een consistente outperformance is nog zeldzamer. Een actieve belegger moet dus heel zeker weten dat hij bij het juiste fonds zit.

Niet dat actieve fondsen zich in Nederland zorgen moeten maken. Anders dan bijvoorbeeld in de VS hebben trackers in Nederland slechts enkele procenten marktaandeel veroverd, hoewel dat aandeel wel groeit. Een reden voor het lage marktaandeel is het feit dat indexfondsen nauwelijks bij banken in de schappen liggen. Doordat hun lage kostenstructuur geen ruimte laat voor het betalen van kickbacks zijn ze voor banken geen interessant product. Doorgaans worden daarom vooral actieve fondsen aan klanten geadviseerd, wil je een indexfonds dan moet je er bij de bank vaak specifiek om vragen.

Maar ook dat gaat veranderen zodra banken het niet meer van de distributiefee moeten hebben. Hendrik Meesman van Meesman Index Investments verwacht echter niet dat indexfondsen ineens een explosieve groei zullen doormaken. "Banken worden straks vrijer in hun keuze, zodat je een level playing field tussen actieve en passieve fondsen krijgt. Dat is een belangrijke eerste stap. Maar de onbekendheid van indexbeleggen bij beleggers staat een snelle groei nog in de weg. Dat is een kwestie van lange adem."

Uiteindelijk zullen beleggers van een verbod op kickbacks profiteren, al stelt Meesman dat hij nog wel moet zien dat actieve fondsen echt hun kosten fors zullen verlagen. "Mijn inschatting is dat de kosten weliswaar lager worden, maar niet met het bedrag dat nu opgaat aan kickbacks."

Bron: De Telegraaf