Nieuws

Hieronder tref je een overzicht aan van de laatste nieuwsberichten over MS Budget

Beurs komt met de schrik vrij

« Terug  |  publicatie datum : 1720111708

AMSTERDAM -  Het Damrak is woensdag met een kleine winst gesloten na juist flink lager aan de handelsdag te zijn begonnen. Beleggers reageerden teleurgesteld op de uitkomsten van het crisisoverleg tussen Frankrijk en Duitsland, maar gunstig bedrijfsnieuws drong de zorgen over de Europese schuldencrisis en een mogelijke economische neergang geleidelijk wat naar de achtergrond. Vooral midkapfonds Aalberts wakkerde de kooplust flink aan dankzij enthousiast ontvangen resultaten. Bij de hoofdfondsen zaten Unilever en Unibail Rodamco in de voorhoede.

De AEX-index eindigde uiteindelijk 0,4% hoger op 292,65, ruim twee punten onder het hoogste niveau van de dag. Daarmee herstelde de hoofdgraadmeter zich wel van de zwakke opening. Even voor half tien werd intraday nog een dieptepunt van 286,9 punten aangetikt. De Midkap-index ging 0,3% vooruit naar 478,89 punten.

Andere Europese beurzen lieten een verdeeld beeld zien. Frankfurt gaf 0,8% prijs, Parijs deed het een stuk beter en won 0,7%.

Wall Street zat na opening nog flink in de lift, maar verloor geleidelijk terrein. De Amerikaanse indices stonden bij het slot van Europa 0,2% lager tot 0,2% hoger. Beleggers putten tijdens de middaghandel moed uit de sterke bedrijfsresultaten van het Amerikaanse Staples, een fabrikant van bureaumateriaal. Het macronieuws uit Amerika had weinig invloed op de stemming. De inflatie (exclusief olie en voeding) in de VS nam in juli met 0,2% mee tegen een daling van 0,4% een maand eerder. De kerninflatie steeg 0,4%.

Volgens Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen, werd de stemming aanvankelijk nog beheerst door de schrik over de zwakke groeicijfers in de eurozone van een dag eerder en met name van groeimotor Duitsland. "We houden in ons basisscenario nog geen rekening met een recessie, maar de kans hierop is na de recente cijfers wel toegenomen." Hij is iets minder sombergestemd over de vooruitzichten van Amerika. "Uit dit land kwamen wat lichtpuntjes, zoals een stijging van de industriële productie en meevallende resultaten van retailbedrijf Wal-Mart."

Beleggers waren verder niet onder de indruk van de voorstellen van de Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel om te komen tot een centraal geleide Europese economie. Het plan om een wettelijke grens te stellen aan de schuldenplafonds van lidstaten overtuigde eveneens niet. "De plannen voor meer integratie zijn op zich wel goed, maar de invoering ervan zal erg lang gaan duren", meent Versteeg. "Bij een wijziging van de grondwet ben je zo een paar jaar verder."

Ondanks de verslechterde macrofactoren ziet Versteeg ook positieve aanknopingspunten. "Bedrijven staan er over het geheel genomen nog goed voor. Ook de bedrijfswinsten blijven redelijk op peil. " Daarnaast wijst hij op de hernieuwde overnamegolf, waaronder de inlijving van Motorola door Google. Zijn voorkeur gaat onder meer uit naar de (toeleverings) bedrijven in de olie-industrie mede doordat de olieprijzen gelet op de toenemende vrees voor een recessie nog steeds op redelijk hoog niveau staan. Verder zijn dividendaandelen, zoals bijvoorbeeld Philips en Aegon volgens hem aantrekkelijk.

Bij de hoofdfondsen hadden de winnaars de overhand. Het zwaarwegende fondsUnilever was flink in trek met een winst van 2,2% op €23,55. Dat gaf de AEX een steuntje in de rug. De bevestiging van het levensmiddelconcern om tegen het einde van het decennium minimaal 70% van de omzet uit opkomende landen te willen halen, viel in goede aarde bij beleggers.

De vastgoedfondsen lagen er ook goed bij. Unibail Rodamco nam de koppositie in en pakte er 2,4% bij €144,40 . Corio zag de koers 1,2% aantrekken naar €38,56. 

Heineken sloot 1,3% hoger op €38,36. Aanvankelijk viel de koers van de bierbrouwer duidelijk terug na een winstwaarschuwing van Carlsberg. Volgens ING komt de malaise bij de Deense concurrent juist ten goede aan Heineken in de vorm van stijgende marktaandelen.

SBM Offshore dat morgen de halfjaarcijfers publiceert, vond de weg omhoog met een 0,4% hogere notering op €13,96. De dienstverlener voor de olie-industrie kwam eind juli nog onverwachts met een winstwaarschuwing naar buiten vanwege een grote voorziening.

Aan de andere kant droeg ASML de rode lantaarn en duikelde 1,9% naar €24,26 mede onder invloed van de verlaging van het koersdoel tot €29 door de Amerikaanse bank Morgan Stanley. De chipmachineproducent leed ook onder de neerwaartse winstbijstelling door computerfabrikant Dell die dinsdagavond laat de boeken open deed. Philips (min 1,2% op €14,37) werd eveneens geraakt door het negatieve sentiment rond de technologiesector.

De staalconcerns eindigden na een grillige handelsdag in negatief vaarwater.Aperam liet 1,1% liggen op €13,40. Het voormalige moederconcernArcelorMittal leverde 0,8% in op €15,51. Technisch analist Gerrit Bosboom ziet een aantrekkelijk herstelpotentieel.

In de Midkap blonk Aalberts uit en schoot 6% omhoog naar €13,18 gesteund door fraaie bedrijfsresultaten. De industrieel toeleverancier boekte een fors hogere winstgroei in het eerste halfjaar met name dankzij de goede prestaties van het onderdeel Industrial Service en handhaafde de verwachting voor het gehele jaar. Ook de orderportefeuille is goed gevuld. Rabobank en KBC zagen zich hierdoor bevestigd in hun koopadviezen. Voor aandelen Heijmans enVopak werd 3% respectievelijk 1,2% meer betaald op €14,28 en €31,71.

De koers van Arcadis liep 0,2% naar €13,58. Het advies- en ingenieursbureau heeft een milieuorder binnengehaald bij het Amerikaanse leger.

In het kielzog van branchegenoot ASML stond ASMI echter zwaar onder druk. De toeleverancier aan de chipindustrie verloor 4,8% op €16,97. Binckbank werd ook in de verkoop gedaan en zakte 2,9% naar €7,66.

Softwarebedrijf Unit4 raakte 0,9% kwijt op €19,40. Vooruitlopend op de morgen te publiceren halfjaarcijfers verlaagde Rabobank het koersdoel naar €27 onder handhaving van het koopadvies.

Bouwer BAM werd 1,6% lager verhandeld op €3,31, onder invloed van een koersdoelverlaging tot €4,60 door ABN Amro. Vooruitlopend op de volgende week te publiceren halfjaarcijfers zag Rabobank daarentegen geen aanleiding zijn zeer hoge koerdoel van €8,50 aan te passen.

Door de aanhoudende onzekerheid over het voortbestaan van bedrijfsonderdeel Saab gleed AScX-fonds Swedish Automobile nog eens 15,2% weg 0,78.

Het lokaal genoteerde Van Lanschot daalde 1,5% naar €26 in reactie op de koersdoelverlaging van €33,50 naar €27 door ING. De bank acht de winstdoelstellingen na de afgelopen dinsdag gepubliceerde tegenvallende halfjaarcijfers te ambitieus.

Bron: de Telegraaf