Nieuws

Hieronder tref je een overzicht aan van de laatste nieuwsberichten over MS Budget

Compensatie voor woekerpolis

« Terug  |  publicatie datum : 2220110008

AMSTERDAM -  De Rabobank heeft klanten met een OpMaat Hypotheek het aanbod gedaan hun beleggingsverzekering om te zetten naar een bankspaarproduct. Verzekeraar ASR gaat binnenkort beginnen de houders van een beleggingspolis te compenseren. Andere verzekeraars volgen. Een sympathiek gebaar? Of schieten woekerpolishouders er toch niet zo heel veel mee op?

 

Van steeds meer banken en verzekeraars mogen klanten hun beleggingsverzekering zonder bijkomende kosten overzetten naar een ’zekerder’ bankspaarproduct. Voorheen kon dat niet. Om van de verzekering af te komen, konden ze kiezen uit twee ’kwaden’. Of de polis afkopen, waardoor 10 tot 20% van de opgebouwde waarde naar de aanbieder gaat ter compensatie van de provisie die hij heeft moeten betalen aan de tussenpersoon. Wat ook kan, is de verzekering premievrij maken. Bij de laatste mogelijkheid is het altijd maar de vraag of de beleggingen de jaarlijkse kosten van de polis kunnen dekken.

Klanten van ASR krijgen dezer dagen een brief waarin staat dat ze kosteloos hun beleggingsverzekering mogen veranderen. Een ’veiliger’ bankspaarpolis hoort hierbij tot de mogelijkheden. Anders dan met beleggen lopen bankspaarders geen risico. Hun geld staat vast op een geblokkeerde spaarrekening waar ze rente op krijgen. Daarbij krijgen de klanten van ASR hun woekerpoliscompensatieregeling niet aan het einde van de looptijd, maar nu al bijgeschreven bij de waarde van de polis. „Klanten voelen zich gevangen in een product. Die willen wij weer perspectief bieden”, zo meent ASR. Op het eerste gezicht sympathiek dus van de verzekeraar, die klanten naast de kosteloze overstap ook een gratis gesprek aanbiedt met een verzekeringsadviseur.

Volgens de bank is van de 94.000 verzekerden 75% ingegaan op een uitnodiging voor een gesprek. Uiteindelijk doet 50% van de OpMaat-klanten sindsdien aan banksparen.

Klanten van Avéro krijgen volgens woordvoerder Marco Simmers volgend jaar via hun adviseur het aanbod hun beleggingsverzekering om te zetten naar een bankspaarproduct. Verder studeert moederbedrijf Achmea, dat in totaal 840.000 beleggingsverzekeringen heeft, nog op de mogelijkheden dit aan te bieden voor verzekerden bij FBTO en Centraal Beheer. Intussen hebben klanten al wel een verzekering aangeboden gekregen met minder kosten.

Kritisch

Rick Wassenaar van de Vereniging van Onafhankelijke Financiële Planners (VOFP) is kritisch over het aanbod van de banken en verzekeraars. „De kosten van zo’n bankspaarproduct zijn wel transparanter, maar de bank moet ook geld verdienen. Banksparen is ook nog altijd niet gratis.” Ter illustratie noemt hij het ’gratis’ adviesgesprek dat ASR zijn klanten aanbiedt om de polis te ’verbanksparen’. Adviseurs krijgen van de verzekeraar € 125 per gesprek van ASR. „Dat geld moet ASR weer terugverdienen”, aldus Wassenaar.

Wassenaar noemt beleggingsverzekeringen en bankspaarproducten bovendien ’een fiscale fuik’. Beide producten hebben als eigenschap dat, als ze gekoppeld zijn aan een hypotheek, over het opgebouwde vermogen geen belasting hoeft te worden betaald. Wie bankspaart of een beleggingsverzekering heeft voor zijn pensioen, mag – als hij een pensioengat heeft – het bedrag dat hij inlegt en het rendement aftrekken van de inkomstenbelasting. De klant rekent pas af met de fiscus als het geld vrijkomt.

Het opgebouwde vermogen in een beleggingsverzekering of bankspaarrekening voor een hypotheek, is vrijgesteld voor de vermogensrendementsheffing van 1,2%. Toch wordt volgens Rick Wassenaar dat belastingvoordeel vaak tenietgedaan door de kosten die banken rekenen voor deze producten. „Als je uit de fuik wilt, dan kost dat geld. Dan moet je afrekenen met de fiscus.” Want iedereen kan zijn vermogen natuurlijk net zo goed opbouwen door zijn geld op een ’gewone’ spaarrekening te zetten, aldus Wassenaar. Het aannemen van het aanbod kosteloos over te stappen van beleggen naar sparen is volgens hem dus „kiezen of je verder die fuik in wil, of eruit gaan”.

Volgens Independer.nl zou het ook nog kunnen lonen om ondanks het aanbod van de verzekeraar toch eens verder te kijken. Volgens de woekerpolischeck van de vergelijkingssite rekenen ’nieuwe partijen in de markt’ lagere kosten. Het zou dus kunnen zijn dat iemand met een woekerpolis ondanks de afkoopsom, bij een nieuwe verzekeraar toch goedkoper uit is.

Toch is het overzetten van een beleggingsverzekering naar een andere aanbieder een heel gedoe, zo waarschuwt Independer. Zit de polis gekoppeld aan de hypotheek, dan moet de hypotheekverstrekker toestemming geven: een hoop administratieve rompslomp.

Bron: de Telegraaf