Nieuws

Hieronder tref je een overzicht aan van de laatste nieuwsberichten over MS Budget

Damrak 'even' rustig

« Terug  |  publicatie datum : 1220111308

AMSTERDAM -  Het Damrak wist de winst aan het begin van de middag vast te houden. De markt fluctureerde minder dan een aantal dagen eerder. Beleggers deden het rustig aan in aanloop naar een aantal Amerikaanse macrocijfers later vanmiddag. Fugro bleef echter zwak presteren na de als teleurstellend ervaren cijfers over het eerste halfjaar.

Kort voor één uur stond de AEX 1,1% hoger op 285,9 punten. Tijdens de ochtend werd nog een laagste stand van 278,3 punten aangetikt. De Midkap-index steeg 1,7% naar 477 punten.

Elders in Europa bouwden de grote beurzen hun winst verder uit. Londen en Parijs stegen 1,6 en 1,9%, Frankfurt ging 2% omhoog.

Wall Street gaat naar verwachting nipt lager van start vanmiddag. De futures wezen op een fractioneel lagere opening van de Dow Jones-index, de S&P500 begint 0,2% lager aan de dag. Technologiebeurs Nasdaq opent mogelijk 0,1% in de min.

Gisteren sloten de Amerikaanse beurzen hoger als gevolg van meevallende cijfers over het aantal uitkeringsaanvragen en beter dan verwachte bedrijfsresultaten.

In de ochtend kwam er een domper vanuit Frankrijk. De economische groei is in het tweede kwartaal tot stilstand gekomen. Waar in het eerste kwartaal nog een groei van 0,9% werd geboekt, werd in het tweede kwartaal stagnatie opgetekend.

De Europese marktautoriteit ESMA vaardigde gisteravond een verbod op het ongedekt verkopen van aandelen in Frankrijk, Italië, België en Spanje uit. Ook in 2008 werd er in een aantal landen een tijdelijk verbod op short selling ingesteld. De marktautoriteit hoopt dat de maatregel de volatiliteit vermindert en het vertrouwen in de markt herstelt nadat de koersen deze week sterk reageerden op allerlei geruchten. De Nederlandse toezichthouder AFM stelde vrijdagochtend geen noodzaak te zien om short selling te verbieden.

Voor Portugal kwam er groen licht van de Europese Commissie, de ECB en het IMF om gebruik te maken van het noodpakket om de schulden te verlichten. Het beleid van het noodlijdende land werd door de instanties goedgekeurd. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi roept vanmiddag zijn kabinet bij elkaar om te overleggen over nieuwe bezuinigingen van €20 miljard.

De Nederlandse export groeide in juni met 6% ten opzichte van dezelfde maand in 2010. De industriële productie van de eurozone daalde in juni onverwachts met 0,7% ten opzichte van de maand mei.

Later vanmiddag volgen er verschillende macrocijfers vanuit de VS, waaronder de detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen over de maand juli.

Aegon hervond de weg omhoog nadat de verzekeraar gisteren werd afgestraft voor tegenvallende bedrijfsresultaten. Met een koerswinst van 4,5% was de verzekeraar de grootste stijger onder de hoofdfondsen.

TomTom presteerde met een plus van 3,4% op €3,33 ook goed, ondanks een adviesverlaging van Bank of America. Het koersadvies ging van 'neutraal' naar 'underperform', het koersdoel ging van €4 naar €2,80 vanwege de structurele druk op de kernactiviteiten.

Beleggers zagen Wolters Kluwer en ING ook wel zitten, beide fondsen plusten 3%.

Heineken kwam het eerdere verlies te boven en steeg 0,3%. De bierbrouwer neemt de overname van twee brouwerijen in Ethiopië afgerond.

Fugro moest flink inleveren vanwege de bedrijfsresultaten. De bodemonderzoeker boekte het eerste half jaar een vrijwel onveranderde nettowinst terwijl de omzet met bijna 13% steeg ten opzichte van een jaar eerder. De cijfers vielen iets lager uit dan analisten hadden verwacht. De koers zakte hierdoor 6,8% op €38,51.

SNS Securities en Rabobank noemden de resultaten van Fugro zwak. Kepler verlaagde het koersdoel van €47 naar €36 onder handhaving van het 'afbouwen'-advies. KBC noemde de resultaten een duidelijke teleurstelling en neemt het koersdoel in heroverweging.

Arcelor Mittal moest 1,7% afstaan, na de publicatie van tegenvallende kwartaalresultaten door de Duitse branchegenoot ThyssenKrupp.

Randstad verloor 0,7% op €23,46, onder invloed van een adviesverlaging door Credit Suisse van 'outperform' naar 'underperform'. Het koersdoel werd gehalveerd naar €21 vanwege de verwachte afvlakking van de autonome groei. De uitzender kreeg voorts toestemming van de Amerikaanse financiële toezichthouders om de wettelijk verplichte wachtperiode voor het bod op het Amerikaanse SFN eerder te beëindigen.

Ahold zakte naar een min van 0,5%,

Nagenoeg alle fondsen in de Midkap-index stonden aan het begin van de middag op winst. ASMI nam de koppositie over met een koerswinst van 5,8%.Heijmans stoomde 5,6% op. Gisteren was de bouwer ook al flink in trek. Bamvolgde zijn branchegenoot op de voet met een plus van 4,8%.

CSM zakte zakte 2,8%. ABN Amro verlaagde het koersdoel van de producent van melkzuur en bakkerijproducten van €25 naar €22,50 onder handhaving van het koopadvies.

Het advies- en ingenieursbureau Arcadis moest de eerdere winst prijsgeven en zakte 0,3% in de min vanwege een adviesverlaging van Credit Suisse van 'outperform' naar 'neutraal'. Het koersdoel ging van €21 naar €15.

Het in de AScX opgenomen TMG, zakte 1,9%. De uitgever van onder meer De Telegraaf zag de opbrengsten uit advertenties in het tweede kwartaal opnieuw afnemen, zij het minder sterk dan in het eerste kwartaal.

Bron : De telegraaf