Nieuws

Hieronder tref je een overzicht aan van de laatste nieuwsberichten over MS Budget

Eerlijk over Koersplan

« Terug  |  publicatie datum : 2220110008

AMSTERDAM - Aegon moet gemiddeld 1400 euro vergoeden per Koersplan, de meest verkochte beleggingspolis in Nederland. Aan 19.000 klanten die sinds 2005 procederen, verenigd in Stichting Koersplan De Weg Kwijt . Dat wil niet zeggen dat iedereen met een Koersplan straks automatisch geld krijgt. Laat staan dat consumenten met een ander type beleggingspolis – er zijn er zeven miljoen verkocht – aan de champagne kunnen.

Allereerst moet de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof nog langs de Hoge Raad. Aegon gaat tegen het vonnis in cassatie. Erik Lutjens, advocaat van Stichting Koersplan De Weg Kwijt, denkt echter dat compensatie dichtbij is. Oók voor de Koersplanbeleggers die niet bij de stichting zijn aangesloten. „Zij kunnen zich nog bij deze lopende zaak aansluiten. Ze hoeven dan geen nieuwe tijdrovende procedure te starten.”

Lutjens meent dat de gang naar de Hoge Raad Aegon hooguit nog een tijdwinst oplevert van zo’n anderhalf jaar. Op verrassingen rekent hij niet meer, aangezien de hoge rechterlijke instantie in principe niet inhoudelijk naar zaken kijkt, maar alleen controleert of het recht juist is toegepast. „Aegon mag geen nieuwe feiten meer aandragen. Het moet heel gek lopen wil dit vonnis niet overeind blijven.”

Daarmee lijkt het einde van een slepende affaire nabij. Koersplan was de eerste woekerpolis die door de mand viel. Siinds 1987 heeft Aegons dochterbedrijf Spaarbeleg er 680.000 verkocht. De belofte: klanten storten 15 of 20 jaar elke maand een bedrag, dat geld wordt belegd met als resultaat een prachtig eindkapitaal. De realiteit: een beurscrisis in 2001 die zware verliezen oplevert en het besef dat zo’n 25%, soms meer, van de inleg opging aan een overlijdensrisicoverzekering. Sommige klanten wisten niet dat deze in het product zat. Zij die dat wel uit de productinformatie hadden kunnen halen, kregen de hoogte van die overlijdensrisicopremie niet te horen.

Verzwijgen

„Dat verzwijgen van de hoogte van de overlijdensrisicopremie vormt de kern van onze zaak tegen Aegon’’, stelt advocaat Lutjens. Op die grond heeft het Amsterdamse gerechtshof nog eens bevestigd – na de rechtbank in Utrecht – dat Aegon 85% van de overlijdensrisicopremie moet vergoeden. Aegon verweert zich tegen dat uniforme percentage. De vergoeding bedraagt gemiddeld € 1400 per polis, het bedrag kan hoger of lager liggen afhankelijk van inleg en leeftijd. De compensatie komt tot uitdrukking in een hoger eindkapitaal van het Koersplan.

De vraag dringt zich op wat er met de paar honderdduizend andere Koersplan-gedupeerden moet gebeuren. Als de verzekeraar deze klanten straks niet vrijwillig tegemoet komt, zullen ze met de uitspraak van de Hoge Raad in de hand zelf individueel of collectief naar een rechter kunnen stappen. Lutjens: „Ik verwacht ook dat dit zal gebeuren.” Nadeel is dat zo’n procedure van voor af aan gevoerd zal moeten worden. Lutjens wijst op nog een mogelijkheid. De Amsterdamse uitspraak geldt voor iedereen die door Stichting Koersplan De Weg Kwijt wordt vertegenwoordigd. „Volgens de statuten van de stichting zijn dat alle geregistreerde gedupeerden. Er staat echter nergens een tijdlimiet, waarvoor deze gedupeerden zich zouden moeten hebben aangemeld. Ergo, nieuwe aanmeldingen kunnen nog op deze zaak meeliften."

Ook klanten die in het verleden hun Koersplan hebben afgekocht of waarbij het product al tot uitkering is overgegaan, hebben in principe recht op compensatie. Van belang is daarbij wel dat de klant niet heeft afgezien van haar of zijn rechten. Aegon heeft vertrekkende klanten daartoe wel trachten over te halen.

De akkoorden

En dan is er nog het grote leger consumenten met een beleggingsverzekering die aangemerkt kan worden als een woekerpolis vanwege de hoge kosten. Inmiddels zijn daar brede schikkingen voor getroffen, de woekerpolisakkoorden. Lutjens: „Begrijpelijk. Men wilde voorkomen dat iedereen individueel naar de rechter moest stappen, de rechterlijke macht had die belasting niet aangekund. Zo’n brede schikking moet echter wel redelijk zijn. Dat is-ie niet.” De schikkingen zijn gebaseerd op de maximale kostenpercentages van voormalig Ombudsman Wabeke. Over de hele looptijd mogen verzekeraars elk jaar 2,45% van de opgebouwde waarde aftikken. Heeft u een kleine polis waarin u per jaar niet meer dan € 1200 stort, dan is het zelfs 2,85%. Bij een rendement van 6% per jaar en een looptijd van 30 jaar verdwijnt er zo nog steeds 35% van de inleg in de zakken van de verzekeraar. Consumenten met zo’n dure beleggingspolis kunnen niet zonder meer aanhaken bij het Koersplan-vonnis. Cruciaal in die Koersplanzaak is immers de verzwijging van een veel te hoge overlijdensrisicopremie. Klagen over de brede kostenlading van een beleggingspolis is een heel ander argument. „Er bestaan echter wel degelijk beleggingspolissen die een vergelijkbaar probleem kennen, een te dure, verzwegen overlijdensrisicopremie”, aldus Lutjens.

Daar waar verzekeraars wel open kaart hebben gespeeld en de consument alleen zijn onvrede kan uiten over de te hoge kosten, wordt het lastig. Nieuwe herziene woekerpolisakkoorden lijken dan de enige hoop. Maar die vallen niet af te dwingen. Afkoop van een beleggingspolis (zie ’Stoppen’) blijkt dan vaak het enige middel van protest voor een consument.

Bron: de Telegraaf