Nieuws

Hieronder tref je een overzicht aan van de laatste nieuwsberichten over MS Budget

Europese Beurzen duiken omlaag

« Terug  |  publicatie datum : 1020111608

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn woensdagmiddag omlaag gedoken. Eerder zorgde de belofte van de Amerikaanse centrale bank om de rente tot medio 2013 laag te houden nog voor mooie koerswinsten.

De stemming in Europa sloeg om nadat duidelijk werd dat Wall Street fors lager van start zou gaan en door zorgen over een afwaardering van de Franse kredietwaardigheid. Vooral in de bankensector vielen daarbij harde klappen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur vor het slot 2,3 procent lager op 280,57 punten. De MidKap-index daalde 0,9 procent op 467,80 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt noteerden de beurzen tussen 2,1 en 3,8 procent lager. De beurzen in New York stonden tot 2,9 procent lager.

Europese bankaandelen

De Europese bankaandelen gingen wederom in de uitverkoop. In Parijs werden BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole tot 14 procent lager gezet op geruchten dat de kredietwaardigheid van Frankrijk zou worden verlaagd. Kredietbeoordelaar Fitch herhaalde woensdag echter dat de AAA-rating van Frankrijk niet in gevaar is. Standard & Poor's zei zondag exact hetzelfde.

In Frankfurt verloor Deutsche Bank 6 procent. In Amsterdam leverde ING 6,4 procent in en Aegon verloor 4,1 procent.

Commerzbank

Commerzbank daalde 2,4 procent. De Duitse bank zag de nettowinst in het tweede kwartaal met 93 procent in elkaar zien storten door afschrijvingen van 760 miljoen euro op beleggingen in Grieks staatspapier. Desondanks handhaaft de Duitse bank wel de verwachting van winstgroei in 2011.

De Duitse producent van wasmiddelen en verzorgingsproducten Henkel klom 3,6 procent. De concurrent van Unilever wist met succes de prijzen van zijn producten te verhogen om hogere grondstofprijzen op te vangen en verhoogde zijn verwachting voor de omzetgroei.

E.ON

Het Duitse energieconcern E.ON verloor in Frankfurt 9,5 procent. E.ON leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna 1,5 miljard euro, het eerste kwartaalverlies voor het concern ooit. E.ON wijt het verlies aan de maatregelen van de Duitse overheid om kernenergie in de ban te doen.

De Zwitserse levensmiddelenproducent Nestlé zag de winst en omzet in de eerste 6 maanden van het jaar afnemen door stijgende grondstoffenprijzen en door de sterke Zwitserse frank. Het aandeel daalde in Zürich 1,6 procent.

Adecco

Het Zwitserse Adecco, 's werelds grootste uitzendconcern, daalde in Zürich 10,1 procent. Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal 45 procent meer winst doordat bedrijven in onzekere tijden meer gebruik van tijdelijk personeel. Adecco waarschuwde wel dat de groei in juli wat minder was dan de voorgaande maand.

De euro was 1,4190 dollar waard tegen 1,4230 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie klom 1,7 procent tot 80,66 dollar.