Nieuws

Hieronder tref je een overzicht aan van de laatste nieuwsberichten over MS Budget

Griek Drama treft Damrak

« Terug  |  publicatie datum : 320110910

AMSTERDAM -  De Amsterdamse beurs is de nieuwe handelsweek slecht begonnen. De hernieuwde onrust over de schuldencrisis in Griekenland haalde de koersen over de gehele linie omlaag. Onder meer ING, Aperam en ASML kregen het zwaar te verduren.


De AEX schoot even na kwart over negen 2,7% omlaag naar 272,83 punten . De Midkap-index viel 2,6% terug naar 453,92 punten.

Elders in Europa was het ook pessimisme troef met verliezen van 2,9% voor Parijs en 2,1% voor Brussel.

Het nieuws dat het noodlijdende Griekeland de doelstellingen om het begrotingstekort terug te dringen voor dit jaar en volgend jaar niet gaat halen, zorgde voor een sombere stemming onder beleggers. De vrees bestaat dat het land daardoor niet aanmerking zal komen voor de volgende tranche van €8 miljard uit het Europese steunpakket, waardoor Griekenland niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Slowakije gooide extra olie op het vuur. Het EU-lid gaat mogelijk niet akkoord met de veruiming van het Europese noodfonds. Vanmiddag komen de Europese ministers van Financiën bijeen om onder meer de problemen van het Zuid-Europese land te bespreken. De euro kwam in reactie op het dreigende Griekse drama verder onder druk en daalde naar het laagste niveau in acht maanden op $1,3319. Bij het slot van Europese aandelenmarkten was er nog een stand van €1,3440. De olieprijs kreeg eveneens een flinke tik. In New York nam de prijs van het zwarte goud met 2,2% af naar circa $77,50.

De perikelen met het Zuid-Europese land wierpen ook zijn schaduw vooruit op Wall Street, waar de belangrijkse beurzen vrijdag al fors terrein moesten prijsgeven. Voor vanmiddag wijzen de indices op een verdere daling. Ook Azië sloot in mineur. De Nikkei-index eindigde vanochtend 1,8% lager.

Uit Nederland kwam de Nederlandse Verening van Inkoopmanagersmanagers (NEVI) met tegenvallend nieuws naar buiten. De index zakte in september naar een stand van 48,9. Een stand van onder de 50 duidt op een krimp van de activiteiten.

In de geheel roodgekleurde AEX zaten de financiële waarden in de hoek waar de klappen vielen. Vooral ING had zwaar te lijden onder de toegenomen zorgen over de Griekse schuldencrisis. De koers van de bankverzekeraar gleed 6,1% weg. Aegon moest 4% inleveren. Chipmachinefabrikant ASML volgde het negatieve voorbeeld met een 4,8% lagere notering.

De staalandelen lagen er ook bedrukt bij vanwege de aanhoudende recessievrees. Aperam liet 4,6% liggen, terwijl ArcelorMittal de koers 4,2% zag teruglopen.

Verder werden de oliegerelateerde fondsen omlaag getrokken door de dalende olieprijs. Fugro werd 4,2% minder waard. SBM Offshore en RD Shell verloren 3,7% respectievelijk 2,2%.

Air France-KLM koerste 3,7% lager. De huidige topman Pierre-Henri Gourgeon gaat op 1 januari aftreden ten faveure van Alexandre de Juniac. Dat meldden diverse media.

PostNL gaat vanaf begin van het nieuwe jaar de tarieven van postzegels verhogen. Het aandeel van de postbesteller hield de schade beperkt tot een verlies van 1,3%.

Bij de kleinere fondsen maakte Swedish Automobile een harde schuiver met een duikeling van 8,9%. De Chinese investeerder Pang da en Youngman willen onderhandelen over een aanpassing van de uitgiftekoers.

Bron : De Telegraaf