Nieuws

Hieronder tref je een overzicht aan van de laatste nieuwsberichten over MS Budget

Jongeren moeten zich, veel vaker nog dan ouderen, in de schulden steken.

« Terug  |  publicatie datum : 1920131202

Jongeren moeten zich, veel vaker nog dan ouderen, in de schulden steken. Dat beweert de CNV

 

Samen met FNV Jong en GroenLinks vraagt de vakbond aandacht voor de ''zeer zorgwekkende sociaal economische positie'' van jongeren.

''Jongeren belanden 4 keer vaker dan ouderen in schuldenproblemen en de werkloosheid stijgt enorm'', stelt CNV Jongeren.

Het BKR dat 8,5 procent van de jongeren tussen 18 en 24 jaar de eigen schulden niet meer kan aflossen. Ook steeg de werkloosheid onder jongeren van 15 tot 25 jaar naar meer dan 14 procent in november 2012. In januari 2011 lag dat percentage nog onder de 10 procent.

 

Sociaal minimum

FNV Jong vult aan: ''Gemiddeld zit een student op een netto 'inkomen', inclusief leningen, van 915 euro. Dat is zo ongeveer op het sociaal minimum, een heel groot deel zit daar dus flink onder.''

Volgens de voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), is het des te schrijnender dat studenten, als de basisbeurs en de ov-kaart voor studenten worden afgeschaft, nog eens flink moeten inleveren.

"Ze zitten blijkbaar al rond het minimum en door die maatregelen zouden ze nog eens 20 tot 40 procent van hun maandelijkse inkomen verliezen.''

GroenLinks steunt de oproep van de jongerenvakbonden. De partij heeft een debat met de Tweede Kamer aangevraagd over de koopkrachtcijfers van de jongeren.