Nieuws

Hieronder tref je een overzicht aan van de laatste nieuwsberichten over MS Budget

Modelportefeuille voor slechte tijden?

« Terug  |  publicatie datum : 1620110008

AMSTERDAM -  Vorige week hebben we het gehad over momentum- versus contrair beleggen. Technisch zit de aandelenmarkt niet meer in een opwaartse trend. Hoe zouden we nu als belegger met de markt om moeten gaan?

Augustus is geen prettige maand voor beleggers, zeker voor beleggers die voornamelijk in individuele aandelen zitten. Het is natuurlijk allemaal vervelend. Overigens, begin mei dit jaar schreef ik een van mijn meest gelezen columns ooit, te weten ‘de vijf redenen om nooit individuele aandelen te kopen’. Individuele aandelen zijn - even kort door de bocht - alleen voor speculanten. En voor speculanten geldt meestal: ‘you win some, you loose some’.

Ik was begin mei overigens nog positief op aandelen. Dat ben ik voor de korte termijn niet meer (alleen voor de lange termijn nog). In mijn column van 4 augustus schreef ik echter al dat het technische plaatje er heel broos begon uit te zien. Nu moeten we constateren dat technisch de meeste beurzen in een bearmarkt terecht zijn gekomen.

In onderstaande grafiek is te zien dat de S&P500 een hoofd-en-schouderspatroon heeft voltooid en dat de koers door het 200-daags Voortschrijdende Gemiddelde is gezakt. Dit gemiddelde gebruiken wij in een systeem om te kijken of we aandelenbelangen in de portefeuilles van cliënten moeten onder- of overwegen (ons in de praktijk gebruikte systeem is iets uitgebreider en bouwt aandelenbelangen in stappen op of af; in onderstaande figuur is het systeem simpel afgebeeld met pijlen en signalen, ‘buy’ of ‘sell’).

Het voorgaande in aanmerking genomen, hoe zou je dan nu met je geld om moeten gaan? Tijdens een uitzending van Nieuwsuur van afgelopen woensdag (10 augustus) mocht ik hier mijn visie op geven. Voor wie die uitzending niet heeft gezien, hier nog even de link. Voor de de ‘quick and dirty’ onder ons geef ik hieronder nog even een korte samenvatting:

Zet u geld niet op de bank, koop geen goud, maar beleg uw portefeuille als volgt:

- 40% in individuele bedrijfsobligaties van solvabele bedrijven

- 20% in stabiele aandelen met een goed dividendrendement

- 20% in alternatieve beleggingen die – met derivaten en shortgaan - in ieder klimaat geld kunnen verdienen

- 10% in obligaties van opkomende markten, liefst luidende in lokale valuta

- 10% in harde beleggingen als grondstoffen en vastgoed.

Hieronder nog een aantal toevoegingen en verduidelijkingen:

1. Het is van belang, zeker met betrekking tot aandelen, vooral in beleggingsfondsen te beleggen, dus goed gespreid (zie ook mijn eerdere column om geen onbeschermde individuele aandelen te kopen);

2. Het is aan te raden om de portefeuille (vooral weer de aandelen) in stappen op te bouwen (we zitten immers in een onzeker beursklimaat en technisch staan de aandelenbeurzen er nog goed op); dus de aandelenallocatie is gebaseerd op een contraire langetermijnvisie;

3. Het gaat hier om een standaardportefeuille voor een belegger met een neutraal profiel met een beleggingshorizon van minimaal vijf jaar. De persoonlijke situatie zal mogelijk tot een ander soort portefeuille leiden.

P.S. In de uitzending van Nieuwsuur werd gevraagd wat ik met een koffer van €100.000 zou doen. Een aantal mensen wezen mij er grappenderwijs (althans zo heb ik dat opgevat) op dat een beheerder natuurlijk geen koffer mag aannemen. Het spreekt vanzelf dat de stortingen en beleggingen via een bank gaan.

Harry Geels is directeur Research en partner bij Inmaxxa Vermogensbeheer in Naarden. Daarnaast is hij hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn persoonlijke mening weer.

Bron: De Telegraaf