Nieuws

Hieronder tref je een overzicht aan van de laatste nieuwsberichten over MS Budget

Nieuwe financiering Saab is volgens leveranciers waarschijnlijk

« Terug  |  publicatie datum : 1020110008

Nieuwe financiering Saab is volgens leveranciers waarschijnlijk

STOCKHOLM (Dow Jones)--Swedish Automobile nv's (SWAN.AE) geplaagde Zweedse dochteronderneming Saab Automobile zal waarschijnlijk financiering tegemoet kunnen zien van nieuwe investeerders, aldus Svenake Berglie, hoofd van de Zweedse leveranciersorganisatie FKG, woensdag.
"We weten dat er bepaalde activiteiten gaande zijn. Het is niet onwaarschijnlijk", zegt Berglie.
Volgens Berglie heeft zijn organisatie hierover informatie ontvangen van Saab Automobile, hij weigert echter details te verstrekken.
De Zweedse krant Dagens Industri heeft een week eerder gemeld dat Swedish Automobile dichtbij een akkoord met Amerikaanse investeerders is voor financiering op de lange termijn.
Saab wordt sinds begin van dit jaar geplaagd door financieringsproblemen. Vanwege onbetaalde rekeningen staakten leveranciers de levering van onderdelen en moest de Zweedse automaker de productie in april opschorten.
In een poging financiering te werven voor de betaling aan leveranciers en hervatting van de productie is Swedish Automobile in de afgelopen maanden verschillende korte- en langetermijnovereenkomsten aangegaan. Zo heeft het bedrijf een sale en lease back van het vastgoed van Saab Automobile uitgevoerd, is het een productie- en distributiepartnerschap aangegaan met het Chinese Pang Da Automobile Trade co en Zhejiang Youngman Lotus Automobile co en heeft het een leenovereenkomst met aandeelhouders van Swedish Automobile.
Tot nog toe is dit niet afdoende geweest om de productie te hervatten en het bedrijf heeft in de afgelopen maanden het salaris aan de 3.700 werknemers niet op tijd kunnen uitbetalen.
Berglie merkt op dat 700 werknemers bij de verschillende leveranciers van Saab Automobile ontslagen zijn in een poging van de bedrijven het hoofd boven water te houden. Daarnaast stelt Berglie dat hij verbaasd is dat Saab Automobile nog geen werknemers ontslagen heeft.
"Om de productie op te schorten op de wijze zoals Saab dat heeft gedaan en toch nog volledige salarissen uitbetalen, leidt gegarandeerd tot een faillissement", stelt Berglie.
Het feit dat Saab Automobile nog steeds het aantal mensen in dienst heeft voor de productie van 80.000 auto's per jaar is volgens Berglie "onbegrijpelijk".