Nieuws

Hieronder tref je een overzicht aan van de laatste nieuwsberichten over MS Budget

Onroerendezaakbelasting in veel gemeenten flink omhoog

« Terug  |  publicatie datum : 3120131301

Veel gemeenten in Nederland verhogen de tarieven voor onroerendezaakbelasting (ozb) dit jaar fors omhoog.

Dat blijkt uit een rondgang langs bijna driekwart van de gemeenten. De gemiddelde stijging komt uit op 7,6 procent, maar er zijn flinke uitschieters in gemeenten als Gemert-Bakel in Noord-Brabant en het Gelderse Druten.

De organisatie voert beroeps- en bezwaarprocedures in het kader van de wet WOZ. ''Het gaat om een tussenstand, maar het is wel een goede indicatie. Nederland telt 408 gemeenten en we hebben er nu 292 in kaart gebracht'', aldus Ferdinand de Regt van WOZ Specialisten donderdag.

''Veel gemeenten versturen de ozb-beschikking pas eind februari, daar ligt het piekmoment, dan is alles bekend.''

 

Vereniging Eigen Huis

 

De Vereniging Eigen Huis plaatst wel een kanttekening bij de soms forse verhogingen. ''Dit klinkt angstaanjagend, maar het vertelt maar de helft van het verhaal'', aldus een woordvoerder.

''Er zijn twee componenten: de ozb en de waarde van een woning. Het moet proportioneel zijn. Als een gemeente de ozb met 10 procent verhoogt en je woning is 10 procent minder waard geworden dan blijft het bedrag in euro's per saldo gelijk.'' Volgens de vereniging geldt voor dure huizen in bijvoorbeeld Wassenaar of Laren mede om die reden een relatief lage ozb.

 

Lingewaard

 

Vorig jaar was er veel te doen om de onroerendezaakbelasting in Lingewaard (Gelderland). Die was gestegen van circa 400 euro in 2011 naar 600 euro. ''Dat is heel fors. Iets vergelijkbaars gaat dit jaar gebeuren in Druten en Gemert-Bakel'', aldus de woordvoerder.

De welvarende gemeente Blaricum is het andere uiterste. ''Daar betaalden huishoudens in 2012 gemiddeld 700 euro aan ozb en dit jaar per saldo vier tientjes minder: 660 euro.''

 

Belasting

 

''Huiseigenaren verwachten dat ze minder belasting gaan betalen als hun huis minder waard is geworden. Maar zo werkt het niet want dan zouden gemeenten allerlei voorzieningen niet meer op peil kunnen houden.''

Gemeenten mogen de opbrengsten van de ozb overigens niet zomaar overal voor gebruiken. Het geld is bedoeld voor voorzieningen waar alle inwoners van kunnen profiteren, zoals zwembaden, bibliotheken en andere sociale- en culturele initiatieven.