Nieuws

Hieronder tref je een overzicht aan van de laatste nieuwsberichten over MS Budget

Veertig procent van de Nederlandse huishoudens spaart te weinig.

« Terug  |  publicatie datum : 1920131202

Veertig procent van de Nederlandse huishoudens heeft geen of te weinig financiële buffers. Dit zegt het Nibud.

 

Volgens het instituut voor budgetvoorlichting zouden huishoudens tenminste 3550 euro aan spaargeld moeten hebben als buffer voor onvoorziene uitgaven als het vervangen van televisie, koelkast of wasmachine. Heeft een huishouden bijvoorbeeld ook een auto, dan is een nog grotere buffer nodig.

Het Nibud berekent dit bedrag voor eenpersoonshuishoudens. Een echtpaar heeft volgens het instituut minstens 4000 euro nodig, een gezin met twee kinderen 5000.

Veel huishoudens hebben dit geld echter niet achter de hand. Zo’n 20 procent van de huishoudens heeft geen enkele financiële buffer en nog eens 20 procent heeft een buffer van minder dan 2000 euro, blijkt uit het onderzoek dat het Nibud in samenwerking met ING uitvoerde. 

 

Sparen 

Zo’n 15 procent van de huishoudens spaart niet, 12 procent heeft helemaal geen spaarrekening.

Het blijkt vooral voor lagere inkomens (tot 1700 euro) lastig om te sparen. Ook voor alleenstaanden, laagopgeleiden, huurders en jongeren van 18-24 jaar is dit moeilijk.

Huishoudens met een koopwoning en een inkomen hoger dan 3000 netto per maand lukt het wel om structureel te sparen.

Een kwart spaart een vast bedrag per maand. Deze vaste spaarders leggen gemiddeld 9 procent van het maandinkomen opzij. De meeste huishoudens (40 procent) sparen echter onregelmatig.