Nieuws

Hieronder tref je een overzicht aan van de laatste nieuwsberichten over MS Budget

Wat betekent de BTW-verhoging voor jouw portemonnee ?

« Terug  |  publicatie datum : 520121210

 

Maandag ging de btw omhoog. Met de tariefsverhoging van 19 naar 21 procent wil de regering 4 miljard euro binnenhalen. Maar wat betekent dat voor jouw portemonnee?

1. Wat is een gemiddeld huishouden per jaar meer kwijt?

Een gemiddeld huishouden is volgend jaar door de btw-verhoging 180 euro duurder uit dan dit jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de ING. In 2014 is een huishouden zelfs 330 euro meer kwijt.

2. Wie merkt het meest van de verhoging?

Hoge inkomens worden harder geraakt door de btw-verhoging dan lage en middeninkomens. Zij besteden meer aan producten en diensten in het hoge btw-tarief dan lagere inkomens. Ook geven zij naar verhouding minder uit aan bijvoorbeeld eten en drinken, dat valt onder het lage btw-tarief van 6 procent.

3. Op welke producten gaat het btw-tarief omhoog?

Per 1 oktober ging het hoge btw-tarief van 19 procent naar 21 procent. Het lage btw-tarief van 6 procent verandert niet. Grofweg kun je zeggen dat spullen en diensten die onder het lage btw-tarief vallen, eerste levensbehoeften zijn. Al het andere valt onder het hoge btw-tarief van 21 procent. Een voorbeeld van goederen en diensten die onder het lage of hoge tarief vallen, zie je hieronder:

Goederen laag btw-tarief (6%)   Goederen hoog btw-tarief (21%) 
Eetwaren    Elektronica  
Dranken    Kleding  
Geneesmiddelen    Auto’s, scooters en fietsen  
Boeken    Meubels en woonaccessoires  
Tijdschriften en kranten    Brandstof  

 

Diensten laag btw-tarief (6%)   Diensten hoog btw-tarief (21%) 
Fietsenmaker    Fotomodel  
Schoenmaker    Belastingadviseur  
Kapper    Computerprogrammeur  
Cultuur en recreatie    Tekstschrijver  
Sport    Consultant  

 

4. Hoe zit dat met de energieprijzen?

Gas en elektriciteit vallen onder het hoge btw-tarief, dat betekent dat de btw op je energierekening vanaf 1 oktober met bijna 2 procent omhooggaat. Een gemiddelde energierekening van 2000 euro per jaar zal bijna 35 euro stijgen. Het kan zijn dat je energieleverancier ook je voorschot verhoogt. Overstappen van energieleverancier kan lonen.

5.Berekenen winkeliers direct de BTW-verhoging?

Het is niet de verwachting dat winkeliers de btw-verhoging direct en volledig gaan berekenen. Dit komt onder andere door het doorbreken van psychologische prijzen (9,99 euro wordt 10,20 euro). Ook vanwege de concurrentie zullen winkeliers de prijzen niet direct verhogen. De prijzen van veel producten zullen geleidelijk worden verhoogd. 

6. Wat krijgen we er voor terug?

Vanaf 2013 wordt de btw-verhoging gecompenseerd door de inkomstenbelasting te verlagen. Vooral voor werkenden met een lager inkomen zal dat merkbaar zijn. De opbrengst van de verhoging zal dit jaar voor een deel worden gebruikt om de verlaging van de overdrachtsbelasting te dekken.

7. Is dat alles?

Nee, voor rokers en drinkers staan er nog meer prijsstijgingen op stapel. Alcohol en tabak vallen onder het hoogste btw-tarief en zullen vanaf 1 oktober dus al iets duurder worden. Vanaf 1 januari 2013 wordt ook de accijns verhoogd, waardoor de prijzen opnieuw zullen stijgen. Hierdoor wordt een pakje sigaretten 35 cent duurder, een flesje bier 1 cent, een fles wijn 8 cent en een fles sterke drank 32 cent.