Nieuws

Hieronder tref je een overzicht aan van de laatste nieuwsberichten over MS Budget

ZES Tips om te sparen voor noodgevallen.

« Terug  |  publicatie datum : 1320121512

Veel huishoudens houden te weinig geld achter de hand voor het geval de koelkast, televisie, of auto kapot gaat.

Daardoor komen ze in de financiële problemen, bleek eerder deze week uit een onderzoek.

1. Eerst moet je bedenken waarom en hoeveel er gespaard moet worden. Wil je een spaarbuffer hebben voor de noodzakelijke vervanging van bijvoorbeeld een kapotte wasmachine? Heb je daarnaast ook een doel in de vorm van een mooie auto of lange reis?

2. Breng in kaart hoeveel ruimte er is om te kunnen sparen, het verschil dus tussen de inkomsten en uitgaven. Bedenk dat voor alle bezittingen maandelijks geld apart gelegd moet worden, omdat alles een keer kapot gaat.

3. Laat het spaarbedrag iedere maand automatisch overschrijven naar een spaarrekening. Dan kom je minder makkelijk in de verleiding het aan iets anders uit te geven.

4. Zoek een goede spaarrekening die bij je doel past. Een spaarbuffer voor bijvoorbeeld een kapotte koelkast moet op een flexibele spaarrekening staan waar je zonder extra kosten geld van af kan halen. Een spaardoel voor de langere termijn kan op een ander type spaarrekening waarop het langer vast staat en waarbij je een hogere rente ontvangt.

5. Op een gewone spaarrekening betaal je vermogensbelasting als je meer dan 21.139 euro per persoon aan vermogen hebt. Dan betaal je 1,2 procent belasting over het bedrag daarboven.

Bij banksparen, bijvoorbeeld voor je pensioen, betaal je belasting over het tegoed op het moment dat je het laat uitbetalen. En je hoeft bij het banksparen minder belasting te betalen over het vermogen dan wanneer je het op een gewone spaarrekening heeft staan.

6. Check voordat je een spaarrekening opent op de site van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) of je in zee gaat met een betrouwbare bank die een vergunning heeft of een goedgekeurd prospectus.