Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen over schulden en financiële problemen

Op deze pagina tref je meer informatie aan over schulden en financiële problemen in het algemeen. Staat jouw vraag of antwoord niet in de lijst? Neem dan direct contact met ons op. 

Ik heb al twee maanden mijn huur niet betaald

Huurschuld? Heb je al meer dan twee maanden de huur niet betaald en sta je voortdurend in het rood? Dan kan er een financieël probleem ontstaan.

Wat zijn veel voorkomende schulden?

Schulden zijn bijvoorbeeld achterstanden in de vaste lasten (zoals huur, gas, water, elektra en ziektekosten), maar ook een roodstand bij een bank of een verkeersboete is een schuld. Heeft u iets op afbetaling gekocht, bijvoorbeeld bij een postorderbedrijf of met een creditkaart? Of heeft u een lening of doorlopend krediet? Ook dat zijn schulden.

Wat doet een deurwaarder?

Een deurwaarder kan ook schulden innen in opdracht van een schuldeiser. Zijn mogelijkheden gaan echter verder dan een incassobureau. Een deurwaarder kan bijvoorbeeld:

  • een dagvaarding uitbrengen
  • beslag leggen, bijvoorbeeld boedel- of loonbeslag.
  • een woning ontruimen

Wat doet een incassobureau?

Een incassobureau is een bedrijf dat schulden int, in opdracht van een schuldeiser. Voor u betekent dit dat het contact vanaf nu via het incassobureau loopt en niet meer rechtstreeks met de schuldeiser.

Voor deze werkzaamheden brengt het incassobureau kosten in rekening. Deze moet u betalen boven op de reeds bestaande schuld.

Is rood staan een probleem?

Een keer rood staan kan gebeuren. Dat kan een handige oplossing zijn voor het overbruggen van kortdurende tekorten. Maar het blijft een vorm van lenen. Staat u bijna altijd rood? U geeft dan meer uit dan u eigenlijk heeft. Zo ontstaat er een schuld die steeds groter wordt. Met als gevolg dat het op een dag kan gebeuren dat u niet meer kunt pinnen om de boodschappen te betalen.

Kan een incassobureau ook beslag leggen? 

Nee. Om beslag te kunnen leggen moet het incassobureau een deurwaarder inschakelen. Deze deurwaarder heeft vervolgens een vonnis van de rechter nodig.

Wat is budgetbeheer ?

Bij budgetbeheer beheert iemand anders uw geld volgens een plan. De beheerder zorgt ervoor dat u niet meer uitgeeft dan wat er binnenkomt. Van een deel van wat er overblijft krijgt u om van te leven. Het grootste deel wordt echter gebruikt voor betaling van de vaste lasten of om mee te sparen.

Mijn uitkeringsinstantie verrekent een schuld die ik bij hen heb.

Ja, de uitkeringsinstantie past het recht op verrekening toe. Let u er wel op dat u van de uitkeringsinstantie in elk geval de voor u geldende beslagvrije voet ontvangt.

Zijn er ook schuldeisers die zonder vonnis beslag kunnen leggen?

Ja. Instanties die zonder vonnis van de rechter beslag kunnen leggen, zijn bijvoorbeeld, de gemeente, UWV, DUO, CJIB en de Belastingdienst.  U krijgt dan geen dagvaarding, maar een dwangbevel.

Ik heb een limiet bij de bank. Nu trekt de bank die in, mag dat ?

Ja, dat mag. U voldoet niet meer aan de voorwaarden die aan het gebruik van de kredietfaciliteit verbonden zijn. De bank kan alle inkomsten die op uw rekening binnenkomen gebeuiken om het tekort aan te zuiveren, en u verder krediet weigeren.

Kan een schuldeiser beslag leggen op de kinderbijslag?

Nee.

Eén van mijn schuldeisers wil derdenbeslag leggen. Wat is dat?

Derdenbeslag is bijvoorbeeld beslag op (een deel van) uw inkomsten of uitkering. De instantie die het inkomen verstrekt, is wettelijk verplicht het deel van het inkomen waarop beslag is gelegd over te maken naar de schuldeiser die beslag heeft gelegd.

Mag er beslag worden gelegd op de toeslagen?

In principe mag er geen beslag op de toeslagen worden gelegd. Er zijn echter enkele uitzonderingen:

  • De zorgverzekeraar kan beslag op de zorgtoeslag leggen, als er een premieschuld is op de basisverzekering. Let wel, dit geldt niet voor schulden op de aanvullende verzekering.
  • De verhuurder kan beslag op de huurtoeslag leggen bij een huurschuld.
  • Een kinderopvangorganisatie kan beslag op de kinderopvangtoeslag leggen bij een schuld aan de kinderopvang.

Het energiebedrijf/waterbedrijf dreigt met afsluiten. Mag dat?

Ja, als u een achterstand in betalen hebt, mag dat. 

Het energiebedrijf me komt afsluiten. Als ik niet opendoe, wat dan?

Dan wordt u toch afgesloten. Het is mogelijk dat het energiebedrijf in dat geval extra kosten moet maken, omdat u niet via de meterkast in uw woning afgesloten kunt worden. Deze extra kosten moet u zelf betalen.